Zavřít
svařené víno - svařák

Recept na svařené víno – svařák

Podívejte se i na další články v našem magazínu o alkoholu

Svařák nebo-li svařené víno je oblíbený český nápoj, který se pije především v zimním období. Svařák se obvykle připravuje z červeného vína, ale také se může připravovat z bílého vína.

Nejčastěji se připravuje ze suchých vín, ale je možné je připravit i z polosuchých nebo sladkých vín.

V tomto článku bych vám rád představil recept na svařák tak, jak si jej připravuji sám a doufám, že vám bude chutnat.

Recept na svařák

Recept na svařák je opravdu jednoduchý a snadno si tak můžete připravit svařák i vy doma.

Suroviny potřebné na výrobu svařáku

  • 1 l červeného vína
  • cukr dle chuti
  • 1 ks celé skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 ks badyánu
  • kardamom
  • citronová kůra
  • pomerančová kůra

Na svařáku, stejně jako na každém míchaném drinku, je nejlepší to, že každý jej připravuje jinak a můžete tak snadno experimentovat jak s množstvím vína, tak i s množstvím ostatních surovin.

Jaké víno do svařáku?

Já osobně mám rád do svařáku samozřejmě červené víno a to suché. Naposledy jsem vyzkoušel Kolby Selection Cuvée Red 2020, což je suché červené víno z Moravy.

Kolby Selection Cuvée Red 2020 0,75l

Kolby Selection Cuvée Red 2020

Kolby Cuvée Red Selection má intenzivní aroma tmavého ovoce, především višní, ostruřin a švestek.

Recept na svařák – postup přípravy

Jak jsem psal výše, tak recept na tento svařák je velice jednoduchý. Popsal jsem vám ho v několika bodech.

  1. V kastrůlku a nebo rendlíku rozpusťte cukr a vytvořte karamel. Tento karamel zalijte a nařeďte 1 deci vody a celou směs promíchejte.
  2. Do vody s karamelem přidejte všechno koření (kardamomu jen pár semínek), pomerančovou a citrónovou kůru. Nechte přibližně 5 minut provařit, ať se vůně a chutě koření projeví.
  3. Zalijte celou směs vínem a nechte ji zahřát.
  4. POZOR – celá směs se nesmí začít vařit. Ideální teplotu poznáte tak, že se ve svařáku začnou tvořit malé bublinky. Jakmile je uvidíte, tak ihned stáhněte rendlík z plamene a ihned podávejte – rozlívejte do sklenic a nebo hrnečků.

Třeba se vám recept na tento svařák bude hodit a vyzkoušíte ho i vy.

Často se ptáte

1️⃣ Jaké koření se dává do svařáku?

Nejčastěji se do svařáku přidává koření: skořice, badyán,  zázvor, hřebíček, vanilka nebo muškát. 

2️⃣ Jaké víno se hodí do svařáku?

Nejčastěji se do svařáku dává červené víno, ale můžete použít i bílé víno a nebo víno nealkoholické.

3️⃣ Jaká je kalorická hodnota svařáku?

Kalorická hodnota svařáku se liší podle toho, z jakých ingrediencí se vyrábí. Svařák může obsahovat víno a to má různé kalorické hodnoty. Kalorický obsah může být od 500 do 1000 kcal na 100 ml svařáku.

Další recepty na svařák

Níže přidávám další recepty na svařené víno, které jsem na internetu našel a mohly by posloužit jako další inspirace.

A co vy? Jak připravujete svařák? Jaké víno při přípravě používáte? Podělte se s námi v komentářích.

Přihlášení k odebírání novinek emailem

Úspěšně jste se přihlásili k odběru newsletteru

Při pokusu o odeslání vašeho požadavku došlo k chybě. Prosím zkuste to znovu.

Zaškrnutím souhlasíte s podmínkami zasíláním emailům a podmínkami používání serveru Alkobazar.