![](https://alkobazar.cz/wp-content/uploads/2020/11/druhy-whisky-obrazek.jpg)
Aktualizováno: 15 února, 2024
Druhy Whisky
V tomto článku pro začátečníky Vám představíme nejoblíbenější typy whisky.
Díky velkému počtu druhů whisky v obchodě s alkoholem byste mohli být na vážkách a nevěděli byste, kterou si vybrat. Jaký je rozdíl mezi irskou whiskey a skotskou whisky? Je každý bourbon whisky? Jaká whisky je nejlepší pro oblíbené míchané nápoje?
Jaký je rozdíl mezi whiskey a whisky?
Rozdíl mezi whiskey a whisky je jednodušší než, se na první pohled zdá. Záleží na tom, kde se whiskey/whisky vyrábí. Irové používají tradičně „e“, která se přenesla i na whisky vyrobené v Americe. Skoti „e“ nepoužívají a palírny v Kanadě a Japonsku se řídí jejich vedením. Proto whisky nebo whiskey.
Takže, bez dalších okolků, zde jsou typy whisky, které potřebujete znát:
Irská whiskey
Irská whiskey má jemnější chuť než jiné druhy whiskey. Je vyrobena ze sladu, lze ji destilovat pouze vodou a karamelovým barvivem a musí být destilována v dřevěných sudech po dobu nejméně tří let. Výsledkem je whiskey, kterou snadno usrkáváte čistou, i když můžete použít irskou whiskey i k přípravě koktejlů.
Skotská whisky
Skotská whisky se vyrábí ve Skotsku se sladem nebo obilím. Skotové berou svou whisky vážně a mají zavedeny zákony, které musí lihovarníci dodržovat. Skotská whisky musí stárnout v dubovém sudu po dobu nejméně tří let. Každá láhev navíc musí obsahovat prohlášení o věku, které odráží nejmladší whisky použitou k výrobě této směsi. Jedná se o whisky, která je čistá – je vynikajícím nápojem po večeři.
Japonská whisky
O něco později, než irská a skotská, se japonská whisky zapsala do světa lihovin pro své vysoké standardy. Japonská whisky byla vytvořena tak, aby chutnala co nejblíže skotskému stylu a používá podobné destilační metody. Většinou se vstřebává do míchaných nápojů nebo se šplouchnutím sody.
Kanadská whisky
Stejně jako skotská musí být kanadská whisky nejméně tři roky zralá. Je lehčí a hladší než jiné druhy whisky, protože obsahuje vysoké procento kukuřice. Zjistíte, že většina kanadských whisky se vyrábí z kukuřice a žita, ale jiné mohou obsahovat pšenici nebo ječmen.
Bourbon
Bourbon je typ americké whiskey, která se vyrábí z kukuřice. Ve skutečnosti, aby se jí dalo říkat bourbon tak musí být destilát vyroben z nejméně 51% kukuřice, zrát v novém dubovém sudu a vyráběn v Americe. Nemá žádné minimální období stárnutí.
Tennessee whiskey
Zatímco whiskey v Tennessee je technicky klasifikována jako bourbon, někteří pálenici ve státě z toho nejsou moc nadšeni. Místo toho k definování svého stylu používají označení Tennessee whiskey. Všichni současní producenti whiskey v Tennessee jsou podle státních zákonů povinni vyrábět své whiskey v Tennessee a používat filtrační krok známý jako „Lincoln County Process“ který zabraňuje stárnutí whiskey.
Rye Whiskey
Žitná whiskey (Rye Whiskey) se vyrábí v Americe s minimálně 51% žita. Mezi další přísady patří kukuřice a ječmen. Dodržuje proces destilace bourbonu. Žito, které zrálo dva nebo více let a nebylo smícháno se nazývá „přímá žitná whiskey“ (straight rye whiskey). Žito má tendenci mít kořeněnější chuť, oproti sladšímu a klidnějšímu bourbonu.
Blended whiskey
Míchaná whiskey (Blended whiskey) přesně popisuje, čím je – je to směs různých druhů whiskey, stejně jako barviv, příchutí a dokonce i jiných zrn. Tyto druhy whiskey jsou ideální pro koktejly. Většinou se tyto lihoviny prodávají za nižší cenu.
Single Malt Whisky
Single malt whisky musí být vyrobena z jedné dávky skotské whisky v jedné palírně. Před plněním do lahví musí navíc zrát tři roky v dubovém sudu. Termín „single malt“ pochází z ingrediencí, protože hlavní ingrediencí je sladový ječmen. Tato pravidla se však nedostala do amerických lihovarů. Například v Americe se single malt někdy vyrábí z žita, nikoli z ječmene.
Nyní, když znáte základy každé whisky a whiskey, můžete se podívat na náš další článek: Jak správně skladovat alkohol v domácnosti případně se rovnou podívat na to, jak investovat do whisky.