Jak správně skladovat alkohol v domácnosti

Napsal: Wladass on 31 března, 2021

Existuje několik základních zásad, jak skladovat a jak neskladovat alkohol v domácnosti.

  • Víno, lihoviny a likéry byste měli uchovávat na chladných a tmavých místech.
  • Otevřené lahve ztrácí kvalitu v důsledku oxidace a mohou ztratit chuť, barvu a v některých případech se znehodnotit.
  • Aromatizovaná vína jako vermut a Amaro musí být po otevření chlazena.

Ať už jste typem člověka, který má rád zásobený domácí bar pro příležitostné noční popíjení na barové židli, nebo koktejlové párty, je dobré vědět, jak nejlépe uskladnit alkohol, aby si zachoval svou chuť a kvalitu.

Na rozdíl od jídla nemusí být na první pohled znát takový „pokazený“ alkohol, i když k tomu může dojít u vína a některých likérů. (Pokud pijete víno, které se změnilo, pravděpodobně to hned zjistíte – bude chutnat jako ocet.) Větším problémem je zhoršení chuti a kvality. Nikdo nechce mít doma drahou lahev alkoholu, která se zkazí dříve, než ji vůbec ochutnáte.

„Domácí skladování destilátů je neustálou konkurencí mezi pohodlím a uchováním,“ řekl Allen Katz, spoluzakladatel společnosti New York Distilling Company. I když nemáte vinný sklípek, existuje několik základních pokynů, jak (a jak ne) skladovat alkohol doma. Zde je návod, jak nejlépe uchovat své lahve.

Představte si své lahve jako upíry: Chraňte je před teplem a slunečním zářením

Toto je zlaté pravidlo pro skladování prakticky všech druhů alkoholu. „Chcete-li mít lihoviny, likéry a vína v té nejvyšší kvalitě,“ řekl Katz INSIDERU, „chcete je skladovat na místě, které udržuje přiměřeně nízkou teplotu (nebo se jednoduše vyhnout teplým místům, jako je blízko radiátoru nebo proti zdi kde je hodně slunečního světla) a vyhýbá se přirozenému světlu. “

Vědci z Bacardi představili několik podrobných informací o účincích světla a tepla na alkoholické nápoje. Jejich vlastní testy naznačily, že teplo může změnit způsob, jakým alkohol chutná, rozbitím jeho organických molekul a že světlo může zapříčinit slábnutí barvy. Opět platí, že tento druh zhoršení vám neublíží (samozřejmě, pokud nepijete nadměrně), ale také to není druh „stárnutí“, které palírny a vinaři tak pečlivě vytvářejí. Dbejte tedy na uložení lahví tak, aby nebyly blízko a v dosahu stropního svítidla nebo okna.

Otevřené lahve jsou nejvíce vystaveny riziku poškození

Neotevřené lihoviny a víno mohou při správném skladování teoreticky vydržet roky. Ale pokud neorganizujete večírek nebo si nekupujete pouze archivní lahve, je pravděpodobné, že na chvíli uschováte některé otevřené lahve. Lihoviny jako vodka se po otevření úplně nezkazí, ale postupem času se zhorší jejich kvalita.

Již zmínění vědci z Bacardi také představili některá ze svých zjištění o účincích oxidace – vlivu vzduchu na alkohol. Vzhledem k tomu, že vystavení vzduchu může zabít některé příchutě vína a lihovin, které často bývají silnější, kyselé a přemohly by chuť, budete chtít přijmout určitá opatření, abyste tomu zabránili. Je zřejmé, že použijte zátky nebo uzávěry, které se dodávají s lahvemi – to není samozřejmost. Pokud je to možné, kupujte menší množství, zvláště pokud se jedná o likér nebo něco jiného, ​​co nebudete příliš často pít. A zkuste nenechávat posledních pár zbytků alkoholu v lahvi – čím méně kapaliny v lahvi, tím rychleji bude oxidovat.

I neotevřené víno je vystaveno riziku oxidace. Udržujte víno na boku, jako ve stojanu na víno, abyste se ujistili, že korek nevyschne, nezmrští se a nepropustí vzduch.

Některé otevřené lahve musí být chlazeny

„Po otevření by aromatizovaná vína, jako jsou vermuty a Amaro, měla být chlazena, aby se zpomalila oxidace“.

Pokud máte rádi martini každou chvíli, ujistěte se, že nenecháváte otevřený vermut vedle ginu nebo vodky. Vína obohacená o chuť se zhorší, což povede k docela zatuchlému pití. Uchovávejte je pevně uzavřené v ledničce.

Při domácím uchovávání alkoholu můžete využít i vitríny na alkohol. Některé z nich mají v sobě zabudované ledničky na chlazení, nebo jsou doplněny LED světly kvůli designu.

Buďte první, kdo přidá komentář.

Jméno
Email
Váš komentář