Zavřít
skotská whisky

Kompletní průvodce skotskou whisky: Jak pít skotskou

Článek napsal: Wladass | Publikováno 22 dubna, 2022 | Aktualizováno: 22 dubna, 2022 | Publikováno v kategorii: Whisky
5/5 - (1 vote)

Skotská whisky – tu asi není potřeba představovat. Nebo? Svět skotské whisky může být pro neznalce zastrašující, ale tajemství, jak pít skotskou, je prosté: Ochutnejte co nejširší výběr, dokud nepoznáte zřetelný rozdíl mezi jednotlivými regiony a jejich lihovary.

Co je skotská whisky?

Skotská whisky je sladová nebo obilná whisky, která se musí destilovat, zrát a stáčet do lahví ve Skotsku. Skotská získává svůj kouřový charakter z rašeliny a hustého mechu, který se zapaluje, aby vysušil sladový ječmen používaný při destilaci. Skotskou, která je obzvláště kouřová, lze popsat jako „rašelinovou“, ale to je jen začátek obrovského výběru možností chutí, od jemné a sladké karamelové a až po lehkou a květinovou s vysokým tónem citrusů, zatímco ty zrající v sudech po sherry mohou získat slabou rostlinnou slanost.

Podle zákona musí jakákoli skotská whisky strávit minimálně tři roky v dubových sudech. Jakýkoli věk uvedený na láhvi míchané skotské whisky odráží nejmladší whisky v šarži. Existuje více druhů whisky, ale dnešní článek bude pouze o té skotské.

Jednozrnná skotská whisky vs. jednosladová skotská whisky

Existují dvě hlavní kategorie, které zahrnují každý typ skotské na trhu: single grain scotch whisky a single malt scotch whisky. Single malts se vyrábí z procesu destilace v kotli za použití 100% sladového ječmene a pocházejí z jedné palírny. Jednozrnná skotská whisky se také vyrábí v jedné palírně, ale navzdory tomu, co by název mohl napovídat, označuje přítomnost jiných obilných zrn ve rmutu kromě ječmene.

Typy skotské na základě regionů

Ve světě skotské existují tři podkategorie: míchaná skotská whisky, míchaná sladová skotská whisky a míchaná obilná skotská whisky

Každá odkazuje na složení samotné směsi, která je připravena tak, aby bylo dosaženo specifických chuťových profilů mistrem destilátorem. Nejdůležitějším rozdílem při nákupu nebo vychutnávání skotské whisky však bude pravděpodobně výběr mezi charakteristikami jednotlivých oblastí whisky.

  • Speyside – Více než polovina skotských palíren nazývá Speyside domovem – mezi nimi Macallan, Glenlivet, Glenfiddich, Balvenie, Chivas Regal, Johnnie Walker a Aberlour. Většina zde vyráběných whisky má charakteristický karamelový oříšek, i když to není pravidlem: Glenlivet je známý svými náznaky jablka a vzdušného medu.
  • The Highlands – Protože vysočina zahrnuje tolik podoblastí (jako je Speyside), chutě mohou být velmi rozmanité: Destilérky jako Oban a Glenmorangie vydávají tóny kůže a silného koření, zatímco Highland Park se opírá o sladší stranu kouře s přízvukem citrusů.
  • Lowlands – Fanoušci jemnější, třikrát destilované skotské whisky se hrnou do nížiny, kde se výrobci jako Auchentoshan specializují na světlé, toustové slady s tóny bílých květů – ideální pro začínající pijáky skotské nebo jako lehká předehra k večeru.
  • The Isles – Ostrov Islay ležící na Hebridách pravděpodobně vděčí za nejoblíbenější vnímání skotské whisky jako kouře ve sklenici, neuvěřitelně robustní pocty rašelině. Lihovary jako Laphroaig, Lagavulin, Bruichladdich, Ardbeg a Bowmore, které se chlubí touto pověstí. Ostrov Skye je na druhé straně možná nejlépe známý výrobou Taliskeru, podobně rašelinového domu s přízvukem tropického ovoce a solného roztoku.
  • Campbeltown – Tato malá jihozápadní pobřežní oblast je domovem tří zbývajících lihovarů – Springbank, Glen Scotia a Glengyle – které produkují bohatou, slanou whisky s tóny teplého karamelu.

Jak si vybrat a pít skotskou

  1. Objednávka – Většina pijáků skotské si ji objednává „dram“ jedním ze dvou způsobů: úhledná, ve sklenici ve tvaru tulipánu nebo čenichu se širokým dnem pro zvýraznění aromat; nebo na ledu, aby se ochladil a mírně zředil, pokud je to žádoucí. (Pokud recept nevyžaduje určitou skotskou podle výrobce nebo stylu, bude míchaná whisky tou nejlepší volbou pro většinu koktejlů.)
  2. Vzhled – Abyste to udělali opravdu správně, nejprve si vezměte barvu skotské: její odstín vám hodně napoví, co můžete očekávat, pokud jde o chuť. Světlá, nahnědlá barva je typicky světlejšího charakteru a tmavší obvykle znamená vyšší věk nebo více prvků, které zvyšují její složitost.
  3. Vůně – Dále strčte nos do sklenice a jemně se nadechněte; jakmile intenzita pomine (skotská whisky se pohybuje v rozmezí 40–94 % objemových alkoholu neboli ABV), co zůstane? Je to ovocné a čisté? Voní to jako dezert?
  4. Nakonec ochutnejte – dvěma způsoby – Napijte se a nechte skotskou chvíli sedět na jazyku, než ji spolknete. To dává všem chuťovým pohárkům šanci zachytit každou jedinečnou chuť ve sklenici. Opakujte, dokud nebudete mít pocit, že vnímáte charakter nápoje, poté přidejte šplouch vody (na začátku si to můžete objednat jako „zpětnou vodu“). Neperlivá voda přidaná do čisté skotské chutě nezředí – otevře je dále.

Věřím, že si nejen skotskou whisky dokážete vychutnat především tak, jak sami uznáte za vhodná. Důležité je, aby bylo popíjení whisky především příjemné vám a na to vám žádné návody nepomůžou.

Whisky jako investice

Pokud vás zajímají investiční whisky, tak je zkuste vyhledat přímo na našem Alkobazaru. Podívat se můžete i na nejlepší whisky a nebo whisky recenze.

Buďte první, kdo přidá komentář.

Jméno
Email
Váš komentář