Zavřít

Oblíbené nápoje a alkohol v Řecku

Napsal: Wladass on 28 června, 2021
5/5 - (5 votes)

Chystáte se na letní dovolenou do Řecka, proslulého krásnou přírodou a bohatou historií? K poznání řecké kultury neodmyslitelně patří také ochutnávka jejich kuchyně a tradičních nápojů. Přinášíme vám tipy na nápoje a drinky, které byste měli určitě vyzkoušet.

Alkoholické nápoje

V Řecku je konzumace alkoholických nápojů úzce spojena s jídlem. Nesmí chybět typický řecký aperitiv, víno ani digestiv po jídle.

Ouzo

Typický řecký alkohol. Alkoholický nápoj Ouzo patří k symbolům Řecka s dlouhou historií, pocházející z ostrovu Lesbos. Jedná se o silnou pálenku čiré barvy se silnou příchutí a vůní anýzu. Ouzo se vyrábí z hroznových slupek, které zbyly po výrobě vína, semen bedrníku anýzu a dalších ingrediencí jako je například skořice, badyán, hřebíček, fenykl, lékořice, citrusové plody, lískové ořechy nebo koriandr. Kvalitní Ouzo se při výrobě ředí vodou a vzniká tak nápoj s obsahem alkoholu mezi 40 až 50 %. Podává se ve vysoké štíhlé sklenici, nejčastěji s citronem, vodou a sirupem. Ve chvíli, kdy se ouzo smíchá s vodou, dojde ke změně jeho čiré barvy na mléčnou. Řekové k popíjení Ouza rádi přikusují saláty, nasolené sardinky, chobotnice nebo škeble. Neředěné Ouzo se v Řecku podává zcela vyjímečně, většinou jen jako aperitiv před jídlem.

Ouzo se pro svou anýzovou chuť výborně hodí pro přípravu různých míchaných drinků. Mezi nejoblíbenější patří:

  • Piperato (Pálivec) – Ouzo, tomatová šťáva, citron, pepř, sůl, worchester, oliva
  • Liakada (Slunečno) – Ouzo, pomerančová šťáva, plátky pomeranče
  • Avra (Svítání) – Ouzo, citronová šťáva, plátek citronu
  • Dasos (Les) – Ouzo, mentolový krém, jablečný džus, plátek citronu
  • Ilios (Slunce) – Ouzo, grenadinový sirup, multivitamínový džus, plátek pomeranče
  • Thalassa (Moře) – Ouzo, modré Curacao, ananasový džus, třešeň
  • Ouzo Frappé – Ouzo, frappé se smetanou, skořice

Metaxa

Metaxa, známá po celém světě, je řeckým národním pokladem. První vzorek vyrobil řek Spyros Metaxas v roce 1988. Již o dvanáct let později se Metaxa dostala i do Spojených států. Za svou historii si vysloužila řadu prestižních ocenění. V Řecku se často podává jako digestiv po jídle.

Metaxa je řecká vinná pálenka sladké a plné chuti, v několika směrech příbuzná s brandy, avšak zcela nenapodobitelná. Vyrábí se ze tří druhů hroznů sušených na slunci, směsi muškátových archivních vín a směsi koření a bylin. Přesné složení je však výrobním tajemstvím, které dodnes zná jen pár zaměstnanců firmy.

Pálenka se dvakrát destiluje a následně přichází na řadu proces zrání v dubových sudech. Do sudů se spolu s pálenkou přidávají směsi koření, bylin a růžové lístky. Zrání trvá minimálně šest měsíců, na závěr zrání se pálenka zchladí, přefiltruje a smíchá se s vínem a kořením. Metaxa je k dostání ve více variantách, označených počtem hvězdiček – tříhvězdičková, pětihvězdičková, sedmihvězdičková a dokonce i dvanáctihvězdičková. Počet hvězdiček představuje počet let zrání Metaxy v dubových sudech. Délka zrání ovlivňuje výslednou chuť nápoje, čím déle zraje, tím plnější chuť má.

I z Metaxy se míchají drinky, které jsou pro letní párty u moře ideálním osvěžením.

  • Suntonic – Metaxa 5*, tonik, plátky pomeranče
  • Godlike – Metaxa 12*, hruškový likér, citronová šťáva, cukr moučka
  • Metaxa fresh – Metaxa 5*, čerstvá šťáva z pomerančů, plátek pomeranče

Víno

Kultura vína je v řecké historii známá již z dob starověkého Řecka. Díky výborným klimatickým podmínkám, patří řecká vína mezi jedny z nejkvalitnějších. Oproti chuti českých vín jsou ta řecká těžší a sladší. Většina taveren si vyrábí své vlastní sudového víno, k jídlu si tedy vyžádejte jejich domácí víno a poznejte originální chutě.

Mezi známé odrůdy bílého vína patří například Aidani, Lagorthi, Savatiano, Vertzami, Debini, Muscat, Robola nebo Malvazia. Z odrůd červeného vína jsou to Kotsifali, Aghiorgitiko, Liatiko, Mandilaria, Limnio, Messenikola, Negoska či Stavroto.

Retsina

Retsina je řecké, zpravidla bílé víno s přídavkem borovicové pryskyřice, která mu dodává nezaměnitelnou chuť a vůni. Víno Retsina se vyrábí z odrůdy vína Savatiano a pryskyřice z borovice halepské. Zářivě žlutý nápoj plné chuti s dřevitým aroma se výborně hodí ke středomořské kuchyni.

Pivo

Pokud chcete ochutnat řecké pivo, sáhněte po pivu Fix z nejstaršího a největšího pivovaru v Řecku nebo ležáku Mythos ze Soluně, který od roku 2008 spadá do skupiny Carlsberg. Pro milovníky českého piva budou ty řecká chuťově z úplně jiného soudku, proto není možné je srovnávat. Pivo je v Řecku obecně dražší než třeba víno.

Káva

Milovníci kávy by v Řecku neměli vynechat návštěvu některé z tamních kaváren s proplétanými křesílky a klidnou atmosférou. Tradičně se káva připravovala nad dřevěnými uhlíky nebo ohřátým pískem. Typická řecká káva by se dala přirovnat ke kávě turecké. Připravuje se z jemně mletých kávových zrn, která musí být pražená velmi opatrně, aby si zachovala hnědou barvu. Konzistencí připomíná spíše moučkový cukr než běžnou mletou kávu. Vaří se v nádobě nazývané briki (u nás známá jako džezva) při nízké teplotě. Káva by se správně měla po vzkypění pěny dvakrát odstavit a následně znovu povařit, pak je teprve káva připravená ke konzumaci.

V parném létě si jistě pochutnáte na pravém řeckém frappé. Tento kávový nápoj pochází právě z Řecka. Jedná se o ledovou našlehanou kávu. Frappé se připravuje v shakeru, kde se instantní nebo mletá káva smíchá se studenou vodou, cukrem a ledem. Šejkováním se vytváří hustá pěna, která se podává na ledu s vychlazeným mlékem.

Buďte první, kdo přidá komentář.

Jméno
Email
Váš komentář