Aktualizováno: 15 února, 2024
Tipy a triky pro skladování a uchování sbírky rumů
Jak na skladování a uchování rumů? Jako lidé, kteří mají rádi destiláty, se v určitém okamžiku podíváme na naši sbírku lahví v našich domácích barech a zjišťujeme, že se ptáme „Jaké rumy mohu skladovat a co prostě musí zmizet?“.
Nedávný projekt u mě doma to ukázal, když jsem pracoval na úplné reorganizaci/přepracování našeho baru a skladování lahví. Měl jsem jasný cíl: Vyvinout lepší skladovací systém a zachovat vzácné lahve rumu v našich regálech.
Skladování a uchování rumů – regály a police
Jsou to pouze dva způsoby skladování lahví – vzpřímeně a po stranách.
Pokud je skladujete na policích a rum máte v krabici, je dobré v ní lahev uchovávat, protože poskytuje extra úroveň ochrany před světlem.
Také při skladování vašich rumů platí, že čím tmavší a chladnější místnost, tím lépe, protože dlouhodobé působení tepla a slunečního světla urychlí odpařování a zhorší chuť.
Při skladování lahví na boku v regálovém systému platí všechna předchozí pravidla.
Více jsme se rozepsali v našem článku Jak správně skladovat alkohol v domácnosti.
Pokud je láhev otevřena před uskladněním, ujistěte se, že je zátka pevně zajištěna, jinak může dojít k úniku tekutiny z lahve. Pokud značka místo syntetického/plastového korku používá skutečný korek, lahev bude nutné každých několik měsíců otáčet a zátky kontrolovat. V opačném případě se korek rozpadne a kapalina bude vystavena vzduchu.
Bezpečné uzavření – bitva proti kyslíku
Při skladování a uchování rumů je potřeba dbát i na další vlivy, než je světlo. Kyslík je skutečným nepřítelem alkoholických nápojů a jak se sbírky rozrůstají, je třeba učinit kroky k ochraně vašeho tekutého pokladu, jinak se může stát, že rum vylijete a lahve vyhodíte do koše. I když potřebujeme, aby kyslík v průběhu času existoval, agresivně zničí nejlepší rumy na světě, pokud nebudou přijata opatření k uchování kapaliny.
Preventivním krokem, který mnoho sběratelů dělá s otevřenými lahvemi, je použít fólii Parafilm k zabalení kolem horní části každé lahve. Tím se zabrání prosakování kyslíku.
Jakmile kapalina v láhvi dosáhne poloviny lahve, stává se uchovávání velice obtížné. Kyslík v lahvi začne nemilosrdně ničit alkohol a pomalu zničí chuť rumu a odstraní z produktu rozlišovací vlastnosti.
Také, jak mi ukázal můj nedávný domácí projekt, čím více přísad v rumu je, tím větší je rozpad chuti a alkoholu. Zjistil jsem, že to platí zejména u kořeněných rumů a rumových likérů, které jsme doma uložili.
Tato vychytávka s přídavkem parafilmového obalu, chrání rum a může vážně prodloužit životaschopnost rumu při zachování všech původních vlastností rumu – chuť a vůně. Barvu ovlivňuje světlo viz. výše.
Na závěr jedna poznámka k rumovým likérům. Tyto výrobky je nejlepší po otevření chladit a měly by se rychle spotřebovat. Podle mých osobních zkušeností po šesti měsících produkty degradují a chutě zmizí a je nejlepší je zlikvidovat.
Do nekonečna a ještě dál!!!
Jakmile rum v láhvi dosáhne čtvrtinové hodnoty objemu, je na čase přemýšlet, jak s lahví naložit.
Dekantování láhve do menší lahve nebo baňky je vždy dobrá volba, nebo zvažte druhou zábavnou experimentální možnost. Co je dekantování? Mrkněte na Google.
Mnoho nadšenců rumů si vytvoří novou láhev nebo sud, aby vyprázdnili své lahve. To jim umožňuje vytvářet stále se vyvíjející chuťový zážitek, nebo soukromou domácí směs pro své osobní použití.
Někteří využívají sud pro změnu, která jejich směsi dodává chuť dřeva. Chcete-li začít s tímto experimentováním, ujistěte se, že je sud řádně vytvrzený a utěsněný, poté nalijte své zbytky a nechte je několik týdnů stárnout. Ochutnávat můžete v průběhu času a můžete sledovat, jak se chutě spojily a jestli vznikla nějaká nová a zajímavá chuť.
Konečným cílem, bez ohledu na to, zda máte dvacet lahví nebo dvě stě lahví, je to, abyste za své peníze získali to nejlepší a ochránili jejich hodnotu před degradací přírody.
Domácí finišování rumů
Problematice tzv. finišování rumů v domácích podmínkách se věnuje celá řada rumařů nejen u nás. Dokonce na to vznikla speciální skupina, která nese název Domácí finišování rumů a je v ní více než 300 členů.
Zeptali jsme se jednoho z nadšenců v oblasti finišování rumů, zda by nepřidal pár vět k tomuto tématu:
V Česku je složité, ne-li nemožné si vypěstovat vlastní cukrovou třtinu a melasu nebo šťávu pak destilovat. Zatím to zkouší pouze destilérie Landcraft. Hodně značek si ale vozí rum, zde ho chuťově doupravuje a lahvuje. V menším to může dělat každý z nás. Je k tomu potřeba jen nápad, dřevěný soudek (lez nahradit i chipsy ze dřeva sudu) a vhodné rumy (doporučuji bílé over-proof). Tomu říkám domácí finišování rumů a můžete si tak doma „vyrobit“ třeba jamajský rum s chutí Kagoru a autentickou dřevitostí. Fanoušky sdružuje facebooková skupina Domácí finišování rumů.
Pavel Ungr, RumRock.cz
Většina destilátů se rychle spotřebuje během krátkého časového období a konzervační kroky nejsou nutné. Čím déle však budete zkoumat různé destiláty a vaše sbírky se budou rozrůstat, tím více se Vám budou hodit budou tyto tipy a triky potřebné k uchování vašich lahví.
Jaký je váš oblíbený tip nebo trik pro uchování rumových lahví? Dejte nám vědět v komentářích.