Zavřít
vajecny-liker

Jaký rum do vaječného likéru?

Článek napsal: Wladass | Publikováno 13 listopadu, 2022 | Aktualizováno: 28 listopadu, 2022 | Publikováno v kategorii: Doporučujeme, Míchané drinky, Návody
5/5 - (100 votes)

Přemýšleli jste jaký rum dát do vaječného likéru? Připravili jsme si pro Vás přehled těch nejzajímavějších rumů, které můžete dát do svého vaječňáku.

1️⃣ Co je to vaječný likér?

Vaječný likér nebo chcete-li koňak je opravdu požitkářský nápoj, je krémový, sladký a pije se velmi snadno. Je to jeden z tradičních nápojů, který patří k Vánocům. Jeho neodmyslitelnou součástí je rum.

Mezi základní ingredience vaječného likéru patří:

  • mléko
  • moučkový cukr
  • žloutky
  • smetana
  • rum

O Vánocích jsme tady už psali v našem článku: Tipy na Vánoční dárky

Na Vánoce ho nabídněte hostům a členům rodiny a atmosféra bude uvolněnější. Ale dávejte pozor! I když se to nezdá a vaječný likér může budu opačný dojem, tak i on Vás dokáže opít. Je v něm samozřejmě i alkohol.

Milovníci čokolády si mohou vyrobit čokoládový likér a kdo má rád trochu zvláštnější chutě, může si vyrobit kokosový likér a nebo krémové likéry. Tyto nápoje jsou výborné i jako dárky, ale velkou radost z nich uděláte i za chladného zimního večera, když je otevřete a připomenete si atmosféru svátků. 

Recept na vaječný likér

Příprava vaječného likéru je velice snadná. My jsme si pro Vás připravili verzi s bílým rumem, ale existuje samozřejmě řada variací např. s vodkou, nebo brandy.

Recept na vaječný likér

Ingredience

  • 5 dl mléka
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 5 žloutků
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2,5 dl smetany
  • 2,5 dl rumu (ideálně bílého rumu)
  1. Smícháme mléko a smetanu, 100 gramů moučkového a vanilkového cukru a přivedeme k varu. Necháme vychladnout. 
  2. Žloutky vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny se zbytkem moučkového cukru, přidáme pár lžic mléka a poté šleháme, dokud se cukr nerozpustí. 
    Přidejte převařené mléko, dobře promíchejte a poté přidejte rum. 
  3. Lahve sterilizujte v myčce na nádobí nebo jiným způsobem, poté do nich nalijte nápoj. 
    Dejte do lednice. 
    Občas promíchejte, aby se ingredience dobře promíchaly. 
  4. Vaječný koňak podáváme klasicky v malých panácích a nebo pro otrlé ve sklenici na víno.

pozn. Vaječný koňak je potřeba nechat v lednici tzv. uležet, takže doporučujeme jeho přípravu začít už na začátku prosince, aby si do Vánoc hezky odpočinul a byl skvělý!

Jaký rum do vaječného likéru?

A nyní se dostáváme k tomu, jaký rum použít do vaječného likéru. Připravili jsme si pr Vás tři, za nás nejzajímavější bílé rumy, které lze snadno koupit na každém eshopu.

Duppy Share White

Začneme možná trošku méně známým rumem, který nese název Duppy Share White. Jedná se o velice dobrý a kvalitní rum, který jsem měl možnost ochutnat. Dokonce jsem na něj psal i recenzi: Recenze Duppy Share White.

Jedná se o aromatický rum s vůní a příchutí banánu, manga a ananasu.

Tento rum dodá Vašemu vaječnému koňaku další zajímavé příchutě a vůně, které skvěle doplní typicky likérovou chuť vaječňáku.

Doorly's White

Doorly’s White

Dalším rumem, který se skvěle hodí do vaječného likéru je Doorly’s White. Jedná se o tříletý rum z Barbadosu a to už samo o sobě je zárukou kvality.

I na tento rum jsem psal recenzi: Recenze Duppy Share White.

Jedná se o rum s vůní a příchutí kokosu, ananasu a tropického ovoce.

Přidáním tohoto rumu do vašeho vaječňáku určitě neuděláte chybu. Vůně a chutě tohoto rumu jsou tak výrazné, že se skvěle spojí s vaším vaječným likérem.

SAMAI White Rum

SAMAI White

Třetí rum, který Vám rád doporučím je SAMAI White Rum. Možná taky pro někoho neznámá značka, ale hned Vám vysvětlím jedinečnost tohoto rumu.

Jedná se o bílý rum z Kambodži s vůní a příchutí citrusů, banánů, sušeného ovoce a kokosu.

Rum se vyrábí z prvotřídní kambodžské melasy a po destilaci zraje až 2 roky v dubových sudech po bourbonu. a věřte, že je to opravdu zážitek!

Ať už si vyberete rum jakýkoliv, tak se nebojte experimentovat s druhem rumů, ale i s jeho množstvím!

Hotový vaječný likér

Pokud se Vám nechce vaječný likér vyrábět doma a nebo byste tento rok chtěli naopak vyzkoušet něco jiného, tak existuje spousta již hotových vaječných likérů, které můžete koupit už hotové.

Božkov Vaječný likér

Klasika s názvem Božkov Vaječný likér. Ten zná asi každý a ve velkém se prodává před každými Vánoci. Dostupný jak online, tak v kamenných obchodech.

Má 15% alkoholu.

Bartida Vaječňák

Bartida Vaječňák

Pro náročnější milovníky vaječňáku jsme si připravili Bartida Vaječňák s obsahem lahve 1 litr.

Obrovská a stylová lahev vaječného likéru, který stačí jen vychladit a může se podávat!

Má 17% alkoholu.

Svachův vaječný likér

Svachův vaječný likér

Poctivý vaječňák ze Svachovky to je Svachův vaječný likér.

Základem Svachova vaječného likéru jsou především kvalitní suroviny. Smetana, žloutky, pravá vanilka a speciální rumové aroma. 

Uvařit, smíchat, propojit a nechat odležet. Na vaječný likér se nesmí spěchat.

Má 15,5% alkoholu.

Lihováregg – Vaječňák par excelence

A pro ty nejnáročnější tu máme bombu na závěr, kterou je Lihováregg – Vaječňák par excelence.

Pravá vanilka, žloutky, tuzemák, mlíko a cukr. Žádná raketová věda, že jo? A ono docela jo. Najít správné poměry a postupy není vůbec sranda.

Tenhle vaječňák rozhodně stojí za ochutnání!

Pokud se rozhodnete si udělat doma vlastní vaječný likér a nebo si koupit už hotový, tak věříme, že Vaše svátky budou příjemné a plné klidu a pohody. A samozřejmě s dobrým alkoholem!

Níže přikládáme recepty na vaječný koňak podle několika známých osobností.

Vaječný likér podle Ivety Fabešové

Na vaječný koňak podle Ivety Fabešové budete potřebovat:

  • 300 ml smetany
  • 300 ml kondenzovaného mléka (Salko)
  • 90 g žloutků
  • 90 g tuzemského rumu 
  • vanilkový lusk

Postup přípravy vaječňáku podle Fabešové:

  • Do kondenzovaného mléka a cukru přidáme vanilkový lusk, který nejprve rozdělíme. Odstraníme semínka a vaříme, dokud se nám cukr nerozpustí.
  • Přidáme samotné žloutky. Pokud máme obavu, že by se nám vajíčka srazila, doporučujeme tento krok udělat ve vodní lázni. Směs přelijeme do misky a tu pak vložíme nad hrnec s horkou vodou. Vznikne tzv. vodní lázeň. Do směsi za stálého šlehání přidáme žloutky. Ideální teplota vodní lázně je 85 °C, aby se nám provařily žloutky.
  • Po uvaření necháme tekutiny vychladnout a přidáme podle chuti alkohol. Doporučujeme použít na půl litru vaječné směsi jeden panák tuzemáku a jeden panák brandy. Pokud ale chceme vaječný koňak podávat i dětem, tak alkohol samozřejmě vynecháme.

Vaječný likér podle Ládi Hrušky

Na vaječný koňak podle Ládi Hrušky budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kondenzované sladké mléko
  • tuzemský rum

Postup přípravy vaječňáku podle Hrušky:

  • Do misky dáme žloutky, cukry a vyšleháme do jemného krému.
  • Poté přilijeme kondenzované mléko a opět šleháme.
  • V průběhu šlehání přiléváme rum, množství podle chuti.

Vaječný likér podle Josefa Maršálka

Na vaječný koňak podle Josefa Maršálka budete potřebovat:

  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 150 g cukru krupice
  • 120 g žloutku
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 ml rumu

Postup přípravy vaječňáku podle Maršálka:

  • Do hrnce si nalijeme půl litru mléka a půl litru smetany. Na základní vaječný likér použijeme vanilkový lusk, druhé nejdražší koření na světě.
  • „Rozřízneme si jej napůl a opatrně z ní vybereme zrníčka. Ta přihodíme do hrnce,“ vysvětluje postup Maršálek. Směs mléka, smetany a vanilky přivedeme k varu.
  • Mezitím si v misce smícháme do hladka žloutky a cukr krupice.
  • Zhruba třetinu vařící směsi mléka, smetany a vanilky nalijeme do žloutků.
  • Poté celý obsah misky i se žloutky nalijeme zpět do hrnce se zbytkem vařícího mléka a smetany. 
  • Na mírném plamenu mícháme do zhoustnutí, tedy zhruba 15 až 30 sekund.
  • „Do zhoustlého vaječného likéru nalijeme rum, nejlépe karibský, třtinový nebo ten nejlepší, který si můžete dovolit. Dále už nevaříme,“ upozorňuje profesionální cukrář.
  • Vanilkový vaječný likér máme hotový, chceme-li ale vyzkoušet i netradiční indickou či karibskou příchuť, odlijeme si část z něj stranou.
  • Ještě horký vanilkový likér přelijeme do lahve a necháme s otevřeným víkem vychladnout v lednici.

Vaječný likér podle Martina Žufánka

Na vaječný koňak podle Martina Žufánka budete potřebovat:

Postup přípravy vaječňáku podle Žufánka:

  • V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidší kašička.
  • Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.
  • Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence.
  • Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.

Tip na závěr

A pokud si chcete alkohol dopřát celý advent, tak se podívejte na alkoholické adventní kalendáře.

Přejeme Vám klidně a pohodové Vánoce a pozor! Ačkoliv se to nezná, tak sladký vaječný koňak obsahuje alkohol. Pokud si nejste jisti, zda můžete řídit po požití likéru, tak raději použijte alkohol tester.

Komentáře

Ipanema 22 listopadu, 2022

Dělám vaječňák každý rok. Každý rok použiju jiný rum, každý rok je jiný, i když recept dělám stále stejný a používám stejné množství rumu a i ostatních ingrediencí. Jak od Žáfánka jsem zkusil recept, tak i od jiných, nebylo to nikdy ono. Ješitně musím ale napsat, že výsledek je vždy fenomenální a 80% celk. výsledku vždy rozdám jako dárky a každý se na něho těší a ptá se na něho. Je pravda, že jsem nikdy nepoužil bílý rum. Vždy používám voňavější rumy (láhev za 380,- až 550,- za 0,7l), pravý lusk a tmavý třtinový cukr. Míchám toho 8-12 litrů na jedné dávce a ruční šlehač je z toho vždy na pauzu… Jednou jsem použil i elixír Captain Bucanero, protože ho měli v Makru v akci. Bylo to opravdu famózní, i když to „nebyl“ rum. Pokud by byly vánoce 3x do roka, dělal bych to i z toho mléka a moučkového cukru. Jak je napsané v některých receptech výše….


Odpovědět
Wladass 22 listopadu, 2022

Já právě tento rok chci zkusit bílý rum a proto jsem vybral ty, které mi přišly vhodné, tak uvidíme.
Každý domácí je lepší, než kupovaný, to souhlasím. A experimentování je základ.


Odpovědět
Jméno
Email
Váš komentář