Zavřít

TIP: Knihy o rumu, whisky, pivu a alkoholu obecně

Napsal: Wladass on 27 června, 2021
5/5 - (1 vote)

V několika z našich předchozích článcích jsem psali, že k dobrému pití patří i dobrý doutník. Článek nesl název Představujeme: Recenze doutníků. Další článek nesl název K dobrému pití patří i dobré jídlo a v dnešním článku bychom vám rádi ukázali a potvrdili, že k dobrému pití, patří samozřejmě i dobrá kniha.


Spousta z vás si jistě vychutnává sklenku alkoholu u dobré knihy. Níže vám ukážeme knihy, které by mohly rozšířit vaše znalosti o rumu, whisky, pivu a alkoholu obecně. Knihy o alkoholu mohou být rovněž i vhodným dárkem na Vánoce, k výročí, k narozeninám a nebo jen tak pro radost.

Kniha o rumu

Rum: Historie – Výroba – Značky

  • Historie, Výroba, Značky
  • Počet stran: 208
  • Datum vydání: 2017
  • Jazyk: Čeština
  • Nakladatelství: Esence

Popis knihy: Rum: Historie – Výroba – Značky

Rum není jen alkohol – je to životní styl! Tekuté zlato Karibiku dokáže roztančit chuťové pohárky a rozproudit zábavu. Kniha plná profilů jednotlivých značek rumu vám přináší zajímavosti z historie tohoto destilátu, stejně jako 50 koktejlů, které vám ukážou nekonečné možnosti využití jeho kořenitého základu. Objevte nekonečné možnosti rumu a otevře se vám nový svět.

Duše rumu

  • Dějiny, historky, trendy a koktejly
  • Počet stran: 144
  • Datum vydání: 12.04.2018
  • Jazyk: Čeština
  • Nakladatelství: Mladá fronta

Popis knihy: Duše rumu

Současný svět rumu je velmi různorodý a téměř nekonečný. Autoři v knize představují více než čtyřicet značek, vyráběných především oficiálními palírnami. Výběr byl uspořádán na základě geografických kritérií a různých výrobních postupů s exkluzivními ukázkami speciálního kvašení či mistrovské destilace.

Každá značka rumu je doplněna technickými údaji a detaily o degustaci, poznámkami o historii palírny a informacemi o výběru základních surovin a o technikách výroby i zrání.

V závěru knihy je uvedeno patnáct nově vytvořených koktejlů. Byly inspirovány velkými klasiky, ale aktualizovány s ohledem na terroir, tedy místní charakter jednotlivých druhů rumu, a navrženy týmem profesionálních barmanů.

Kniha o whisky

Světový atlas whisky

  • Počet stran: 336
  • Datum vydání: 15.10.2018
  • Jazyk: Čeština
  • Nakladatelství: CPRESS

Popis knihy: Světový atlas whisky

Atlas mapuje klíčové země i oblasti, které produkují od single malt whisky (od Aberfeldy až po Yamazaki) až po to nejlepší z bourbonu a rye whisky (od Buffalo Trace až po Wild Turkey). Upozorňuje také na mnoho inovačních přístupů rozšiřujících nabídku tohoto krásného řemesla.

Nabízí degustační poznámky k více než 750 vzorkům whisky.

Oceňovaný znalec whisky, Dave Broom, pomáhá pochopit svět whisky skrze vůně a chutě a představí vám pět hlavních chuťových profilů, které vám poskytnou skvělý nástroj k výběru té pravé whisky podle vašich osobních preferencí. Objevte celou škálu chutí whisky. Vyzkoušejte vonné a květinové whisky, po sušenkách chutnající whisky sladové a suché, whisky ovocné a kořenité, v nichž se propojují chutě vanilky, másla nebo kokosu. Nebo spíše budete preferovat bohaté a plné whisky, ve kterých ucítíte ořechy a fíky, či whisky kouřové a rašelinné? Představeny budou i kanadské whisky a bourbony z Kentucky a whiskey z Tennessee, které odrážejí odlišnou základnu surovin, ze kterých jsou vyrobeny. Objevujte v nich chutě lehké kukuřice, sladké pšenice, kořeněného žita nebo bohaté chutě dubu.

Experimentujte s novými, relaxujte s pro vás známými chutěmi. Udělejte si čas a ponořte se do podstaty whisky a poznejte ji všemi svými smysly.

Whisky: Historie – Výroba – Značky

  • Historie, Výroba, Značky
  • Počet stran: 208
  • Datum vydání: 2017
  • Jazyk: Čeština
  • Nakladatelství: Esence

Popis knihy: Whisky: Historie – Výroba – Značky

Whisky je oceňovaný, uctívaný, oblíbený a chuťově jedinečný nápoj. Tato přehledná a bohatě ilustrovaná příručka je plná informací, díky nimž se na objevitelské cestě po světě whisky nikdy nemůžete ztratit. Dozvíte se vše podstatné o historii, tradici a výrobě destilátu, seznámíte se s více než 70 nejlepšími, nejoblíbenějšími a nejzajímavějšími značkami z celého světa. Příručka je doplněna o recepty na tradiční i originální koktejly, připravované právě z whisky.

Kniha o pivu

Dějiny piva

  • Od zrození po konec středověku
  • Počet stran: 144
  • Datum vydání: 05.05.2009
  • Jazyk: Čeština
  • Nakladatelství: CPRESS

Popis knihy: Dějiny piva

Dějiny piva jsou zatím nejobsáhlejší kriticky zpracované světové dějiny piva od neolitu až do 16. století, kdy pro výrobu piva končí definitivně středověk. Autor přináší krom notoricky známých skutečností hlavně nová fakta a teorie – např. o vzniku piva, a opravuje mylné domněnky a omyly tradované v české i světové pivovarnické literatuře. Kniha čtivou formou ukazuje dosud nezmiňované ekonomické a kulturní souvislosti spojené s pivovarnictvím. Globální oteplení v neolitu změnilo dosavadní stravovací preferenci lidí – daleko dostupnější se staly první obiloviny. Dějiny piva tak dokazují, že se objev kvašeného obilného nápoje a chleba stal hlavním motivem pro plánované pěstování obilí a zrod lidské civilizace.

Pivní bible

  • Počet stran: 224
  • Datum vydání: 01.10.2012
  • Jazyk: Čeština
  • Nakladatelství: Mladá fronta

Popis knihy: Pivní bible

Na světě existuje nepřeberné množství různých druhů piv, od tmavých či klasických světlých, přes pšeničná až po kvasnicové speciály či ochucená piva. Jednotlivé druhy se liší jak v barvě, tak v chuti. Někdy je obtížné najít v obchodě ten typ, na který bychom právě měli chuť.
Nyní ale máte jinou možnost! Pivní bible je zde, aby vám dala návod, jak si uvařit pivo doma. Chcete si vytvořit svou vlastní značku, nebo udělat pivní speciál, případně jen načerpat informace o výrobě piva, kterými byste se mohli pochlubit přátelům? Tato srozumitelná příručka obsahuje kromě praktických obrázků hlavně dobré rady a tipy, jak se stát pivním expertem v pohodlí svého domova.

Příběhy jihomoravských minipivovarů

  • Počet stran: 144
  • Datum vydání: 03.08.2020
  • Jazyk: Čeština
  • Nakladatelství: CPRESS

Popis knihy: Příběhy jihomoravských pivovarů

Jižní Morava není jen krajem vína. Pivovary tu byly už od středověku a do módy se vrací i dnes. V celém regionu vyrostlo už téměř 60 minipivovarů a další se chystají. Konzumenti žijí ve zlaté době, mohou ochutnávat podle libosti. Hospody se předhání v nabídce a ty, které nabízí už jen jedinou značku, jsou v menšině.

Pivovarnictví se rozvíjí všude v republice, ale snoubení s vínem je na jižní Moravě výjimečné.

Popularita obou těchto nápojů se přitom doplňuje, o čemž vypovídají i příběhy sládků v této knize. Mimořádný rozvoj minipivovarů je reakcí na globalizaci oboru, řemeslná piva konzumentům nabízí alternativu, kterou zejména mladší generace kvitují s povděkem. Tak se nechte provázet jednotlivými místy a zapojte i svoje chuťové pohárky. Dej Bůh štěstí, ať tento pozitivní trend vydrží co nejdéle.

Z historie piva

  • Počet stran: 288
  • Datum vydání: 05.12.2013
  • Jazyk: Čeština
  • Nakladatelství: Vyšehrad

Popis knihy: Z historie piva

Po velmi pozitivním přijetí Veselých chvil v životě lidu českého přichází nakladatelství Vyšehrad s dalším „zíbrtovským“ projektem, jímž je výbor z textů tohoto významného etnologa na téma našeho národního nápoje – piva. Základ výboru tvoří Zíbrtova kniha „Z dějin piva a pivovarnictví“, doplněná o další texty z publikací „Listy z kulturních dějin měst pivovarů v českých zemích“, „Sladovnické obyčeje, zábavy, slavnosti a pověry v pivovarech českých“ a „Pivo v písních lidových a znárodnělých“. Čeňka Zíbrta zajímalo pivo a pivovarnictví jako fenomén české historie a kultury, ale také jako živý současný jev. Mravenčí prací se mu podařilo shromáždit jedinečné literární texty, které jsou svým obsahem přístupné laikům i odborníkům řady oborů, neboť se v nich dobře spojuje zemědělský a kulturně-historický základ s pohledem člověka jakožto pěstitele chmelu, znalce vaření piva i milovníka nápoje. V knížce tak najdeme jak zajímavé informace o české chmelařské a pivovarnické tradici, která se v posledních dvaceti letech opět úspěšně rozvíjí, tak i umění díkůvzdání za plody země, váhu a prestiž dobrého řemesla i vtip a lásku k věci, projevenou slovem (pořekadlem, příslovím) i zpěvem (písněmi). Zvláštní postavení v této tradici zaujímají sladovnické obyčeje a slavnosti, v naší současnosti vyhledávané, neboť představují protiváhu fyzické práci a materiální péči o chmel a pivo. Doufáme proto, že se nám novým vydáním Zíbrtových textů podaří otevřít nový pohled na kulturní dědictví po našich předcích. Knížka vychází za finanční podpory Ministerstva kultury ČR

Kniha o alkoholu

Manuál každodenního pijáka

  • Počet stran: 304
  • Datum vydání: 26.11.2012
  • Jazyk: Čeština
  • Nakladatelství: PLUS

Popis knihy: Manuál každodenního pijáka

Kingsley Amis neměl nic na světě radši než popíjení alkoholu. Tato kniha v jednom svazku přináší tři texty, které o pití napsal. Velký mistr anglického humoru doporučuje čtenářům dobře vyzkoušené recepty na míchané nápoje, seznámí je s fenoménem kocoviny, poradí, jak by se pijáci měli stravovat a jak se neopít. Čtenář zde najde citáty slavných osobností na téma alkoholu a potěší se autorovými poučenými a veselými myšlenkami, postavenými na jeho celoživotní pilné praxi a hlubokých zkušenostech. Součástí knihy jsou i vtipné kvízy, kde si čtenář může ověřit, co o alkoholu ví, a dozvědět se, co ještě nevěděl.

Doufáme, že vás tento článek inspiroval k nějakému nákupu z výše uvedených knih o alkoholu a nebo jste nějakou z nich udělali radost někomu blízkému. Dobrá kniha může být neocenitelným dárkem na Vánoce, k narozeninám, nebo k výročí a pokud Vás nezajímají knihy o alkoholu, tak se můžete podívat na zajímavé knihy o divadle.

Buďte první, kdo přidá komentář.

Jméno
Email
Váš komentář